Mekane kiflice



Dugo vremena već tražim savršeni recept za kiflice. Moja svekrva je majstor za kiflice i ona ih pravi za svaku priliku, ali ovaj put nije bila kod kuće, pa sam sama pronašla recept, isprobala ga i oduševio me. Stvarno je odličan i mogu reći ima neke razlike u odnosu na svekrvin recept.

Sastojci
  • 1,200 glatkog brašna
  • 600 ml toplog mlijeka
  • 8 žlica ulja
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 di-go kvasac
  • 2 margarina za kolače
  • 4 male žličice soli 
  • 2 jaja
Za premazivanje kiflica
  • 1 jaje
  • malo soli
  • sezam, chia, kim ili neki drugi posip po želji
Priprema
  1. Ugrijte mlijeko i u toplo mlijeko dodajte kvasac i malo šećera, umutite i ostavite da se digne.
  2. U zdjeli za miksanje pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol. Dodajte dignuti kvasac, ulje i jaje. Umijesite tijesto.

3. Kad ste umijesili tijesto, podijelite ga na četiri dijela. Svaki od ta četiri dijela oblikujte u loptice. Izvaljajte tijesto u krug i kad prvi krug razvaljate, dodajte na njega tanko narezane kriške margarina, pa na njega složite sljedeći krug. Radite tako dok ne dođete do četvrte loptice koju stavljate zadnju i na nju ne stavljate margarin.



 
 4. Tako složeno tijesto razvaljati u krug do debljine jednog centimetra. Prerezati tijesto po sredini i onda praviti trokutiće veličine kolike kiflice želite.

5. Kiflice možete puniti nadjevom kojim želite, odlično paše abc namaz ili šunka i tvrdi sir, ili što mi ovdje u Slavoniji najviše volimo domaća kobasica ili slanina. Kiflice složite na pleh i ostavite da se dižu 30 minuta. Nakon trideset minuta premažite kiflice jajetom koje ste razmutili sa soli i posujte posipom po želji.

6. Pecite na 200°C 20-25 minuta, dok kifle ne poprime lijepu boju.
Nadam se da ćete i vi biti oduševljeni receptom kao i ja. Dobar tek.





Primjedbe